Knihy

The Bitcoin Whitepaper [CZ] – český překlad

Braiins Publishing

May 13, 2021

5

Min

Klíčový text, který stál u zrodu celého Bitcoinu v roce 2008, whitepaper Satoshiho Nakamota v českém překladu.

V rámci naší lokální iniciativy Braiins Publishing, ve které českým a slovenským čtenářům přinášíme překlady kvalitních zahraničních knih o Bitcoinu i domácí autory, představujeme další publikaci.


Tentokrát se nejedná o tištěnou knihu v pravém slova smyslu, ale o překlad Bitcoin Whitepaper (CZ). Tento slavný text podepsaný pseudonymem Satoshiho Nakamota položil v roce 2008, kdy byl vydán, základy celé budoucí bitcoinové sítě a měl by patřit mezi povinnou četbu všech příznivců těchto revolučních peněz. K našemu překladu jsme navíc připojili i glosář a vysvětlení klíčových pojmů, které se v tomto odborně laděném textu nacházejí. Věříme, že náš překlad bude vítaným příspěvkem k ještě širší adopci Bitcoinu u nás.

{{custom-cta}}

Víme, že se nejedná o první překlad do češtiny, ale vzhledem ke složitosti originálu jsme text přeložili od začátku se zvláštním přihlédnutím k problematickým pasážím, tak aby byly pro českého čtenáře dostatečně srozumitelné. K tomuto účelu slouží i námi doplněný glosář klíčových pojmů, se kterými Nakamoto v textu pracuje, o který jsme český překlad rozšířili. Překlad ani glosář ale nebereme jako definitivní, naopak vítáme návrhy na vylepšení nebo upřesnění. Jde nám o to, aby výsledný text byl co nejlepší, veškeré postřehy a připomínky proto prosím posílejte zde. Návrhy rádi zapracujeme.

Na naší verzi překladu se podíleli Tereza Wongová, Sandra Pavlíčková, Jakub Trnka a Karel Wolf. Jazykovou úpravu provedli Hana Prokšová a Jáchym Černý. Odborná konzultace Pavel Moravec, Tomáš Greif a další z Braiins týmu.

Knihy ke stažení zdarma

Všechny naše bitcoinové publikace najdete ke stažení zdarma na: https://www.bitperia.cz/knihy

Prodej fyzických knih

Fyzickou kopii našich knih seženete u nás na eshopu nebo u některého z našich partnerů:

Hledáme vývojáře!

Naší zákazníci jsou globální, ale schopné místní vývojáře hledáme neustále. Pokud vás zajímá oblast těžby Bitcoinu nebo máte rádi práci v progresivním tech stacku (Rust, Bitcoin, desítky serverů po celém světě se stovkami tisíc připojení za sekundu a mnohem více) tak se určitě ozvěte.

Vyvíjíme software i hardware pro bitcoinové těžaře - pojďte do toho s námi: https://braiins.com/careers
Stáhněte si PDF zdarma nebo si kupte náš Whitepaper plakát.